Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član magicus

Upisao:

magicus

OBJAVLJENO:

PROČITANO

201

PUTA

TEMA ZA MJESEC LISTOPAD - JESEN I NJENI DAROVI

TEMA ZA MJESEC LISTOPAD - JESEN I NJENI DAROVI
Jesen je godišnje doba u kojem nas priroda daruje brojnim ukusnim plodovima. Volim odlaziti u prirodu ujesen i ubirati plodove koji su mi na dohvat ruke. Plodovi su toliko divni i različiti da poželim da jesen traje cijelu godinu. 

Jesen je godišnje doba u kojem nas priroda daruje brojnim ukusnim plodovima. Volim odlaziti u prirodu ujesen i ubirati plodove koji su mi na dohvat ruke. Plodovi su toliko divni i različiti da poželim da jesen traje cijelu godinu. 

Plod divlje ruže, šipak mi je omiljeni plod. Ovaj je  plod jedan od najboljih izvora C vitamina. Nakon što se osuši, šipak je odličan za pripremanje čaja. Pekmez je od svježeg šipka neodoljiv.

Plodove gloga možemo naći na stablima koja su nas u svibnju očaravala cvjetovima. Plodovi se beru bez peteljke. Glog jača i regulira rad srca i odličan je regulator krvnog tlaka (može ne samo sniziti povećani krvni tlak, nego i povisiti preniski krvni tlak kod slabih srčanih mišića). Može se koristiti u obliku čaja ili biljnih kapi.

Lješnjak je najbolje brati kad im boja iz zelene prijeđe u smeđu. Lješnjak je biljka koja raste blizu tla, kao mala drvca ili grmlje. Plodove je najbolje skupljati dok su svježi, a ne one s poda, jer često sagnjile, i nisu dobri za jelo.

Kestenje možete brati krajem listopada i u studenom, a možete ih pronaći među lišćem na tlu oko stabala kestena. Kesten  se može jesti sirov, pečeni, kuhani ili kao pire. Obožavam kesten pire. Kesten je  bogat sa ugljikohidratima, a siromašan mastima.

Među jesenske šumske plodove ubrajamo i gljive, koje se pojavljuju posvuda, a naići ćete na razne vrste po raznim terenima. Postoje brojne jestive vrste koje iskusni gljivari sakupljaju, no ne razumijete li se dobro u gljive, pripazite na one otrovne. Najbolje je da berete samo one gljive koje poznajete i koje ne možete lako zamijeniti za nejestive ili otrovne gljive, a ubrane gljive je uvijek dobro provjeriti s dobrim poznavateljem gljiva. Prilikom branja pazite da ne naškodite  njenom staništu.

Na čistinama u šumi možete pronaći jestive vrganje izuzetno ukusnu gljivu. Debeli klobuk može doseći do 20 cm, smeđe je boje, a ispod spužvastog sloja su žućkaste cjevčice. Stručak je kratak i debeli, svjetlo smeđe boje prošarane bijelim crtama. Vrganji su vrlo popularne jestive gljive, no nismo jedini kojima je ona ukusna – vrlo rado je jedu i insekti, pa kod berbe provjerite da li ima crve. Vrganje možete pripremati na razne načine, a možete ih čak i probati jesti sirove na salatu. Sušeni vrganji su odličan dodatak jelu.

 Ovaj tjedan ih je bilo puno na placu ali im je cijena bila za kupček osam eura. Puno previše pa sam kupila sunčanice za tri eura taman dovoljno za jedan ručak ako ih dobro spremite. Najviše volimo pohane.  

Sunčanica je gljiva koju je jednostavno uočiti i identificirati, i izvrsna je za jelo je sunčanica suncobranka (Lepiota procera), čiji klobuk može biti širok i preko 30 cm, a stoji na dugom stručku, ponekad visokom do 40 cm. Sunčanica je u početku zatvorena oko stručka, a na mjestu je drži veliki bijeli prsten, no kako gljiva raste, postepeno se otvara poput suncobrana. Sunčanice možete pronaći sve do studenog na poljima, uz ceste, i na travnatim površinama, a ako imate sreće, naći ćete više od jedne.

Stručak možete iskoristiti za pripremu juhe, a  klobuk ispržite, pohajte ili ispecite na roštilju. Sunčanice možete stavite u bilo koje jelo u koje inače stavljate gljive. Mlade sunčanice se mogu napuniti kaduljom i lukom.

Jesen nam također  donosi plodove jabuka, krušaka, grožđa, dunja .

Jabuke

Užitak su za jelo svježe, kuhane ili pečene, ali ne  zaboravite jesti koru jabuke jer ona sadrži četiri puta više vitamina K nego njezino meso.

Kruške

Omiljeno je voće većini ljudi zbog prekrasnog okusa i strukture. Kruške su jedno od voća koje obiluje vlaknima, nizom vitamina – C, K, B2, B3 i B6. Sadrže i mineral bor, koji je našem tijelu potreban radi apsorpcije kalcija. Zato su kruške povezane s pozitivnim učinkom i kada je osteoporoza u pitanju.

Kvercetin je još jedan antioksidans koji se nalazi u koži kruške, a pomaže u sprječavanju raka i oštećenja arterije koje uzrokuje srčane tegobe.

Jesen nam donosi i omiljeno povrće kao što su:

Prokulice

Pune su betakarotena, vitamina C i K, kalcija, fosfora, kalija i folacina koji sagorijeva štetni kolesterol. Ako želite zadržati sve ove nutrijente, kuhajte ih kratko, a vodi za kuhanje dodajte malo maslinovog ulja i crvene paprike.

Karfiol

Cvjetača ili karfiol vrlo je zdrava biljka, možete ju jesti samu skuhanu u slanoj vodi i začinjenu po želji ili kao prilog, a može biti odlična zamjena krumpiru.

Ima vrlo malo ugljikohidrata i kalorija, ali je jako zasitna pa ju odaberite kada ste na dijeti. Enzimi koji su pronađeni u cvjetači pomažu proces detoksikacije organizma. Biljka je bogata vitaminom C i K, dobar je izvor folne kiseline, dijetalnih vlakana i kalija. a. Konzumacija dovoljnih količina ovog povrća može pridonijeti smanjenju rizika od nastanka bolesti srca, krvožilnog sustava i nekih vrsta karcinoma.

Bundeva

Jesen se poznaje po bundevama. Malim, velikim, žutim, zelenim, narančastim, okruglim, duguljastim i trbušastim.

Više od 800 različitih vrsta bundeva, od onih najmanjih do onih divovskih, svoje porijeklo vuku  iz Afrike i Sjeverne Amerike. Bundeve porijeklom iz Afrike, zbog svoje čvrste kore, u starom su se Egiptu te antičkoj Grčkoj i Rimu sušile na suncu i koristile kao zdjele, tanjuri i plitice. A one pak koje potječu iz Sjeverne Amerike služile su za hranu i uzgajale su se na području današnjeg Meksika još prije 9 000 godina. U Europu su, kao i mnoge druge biljke, dospjele morskim putem, zahvaljujući Kolumbu, tek nakon otkrića Amerike 1492. godine.

Jušna žlica drobljenih, ekološki uzgojenih koštica bundeve dnevno kroz dulje razdoblje ima preventivni učinak na funkcije mokraćnih organa i prostate.

Bundeve su ukusne i dijetne, jer sadrže više od 90% vode i malo masnoća. Od njih se spremaju juhe, variva, složenci i kolači, ali i kompoti i marmelade. Koštice bundeve su kao stvorene za grickanje, ulje se koristi za spremanje salata, a izdubljena kora za serviranje jela na prastari način.

No, bundeve su, zahvaljujući svojim sastojcima, i jako ljekovite, pa se one i njihovi pripravci odavna koriste u narodnoj medicini i kozmetici. Bundeve, naime, sadrže obilje vitamina A, C, E i folne kiseline te minerala i elemenata u tragovima (primjerice, kalija, kalcija, selena i fosfora). Ulje dobiveno od koštica bundeve posebno je dragocjeno u ljekovitom smislu jer sadrži vrijedne masnoće, bjelančevine, ugljikohidrate, te vitamine A, B1, B2, B6, C i D.

 Dragi naši čitatelji imamo pitanje za vas: volite li jesen i što najviše od jeseni očekujete. Volite li ići u prirodu i brati plodove ili vam je lakše kupiti ih. Koje plodove njviše volite. Ovdje nismo nabrojili sve plodove jeseni ali bilo bi nam drago da nas upoznate onim plodovima koje vi volite.  Pišite nam o tome, a mi ćemo vas kao i uvijek nagraditi.

Redakcija magicusa!

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba
MAGIFON - Životne promjene, sudbinaMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinu

DUHOVNOST U LISTOPADU...

LISTOPAD...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član iridairida

    Dobro nam došao listopad...:-)

    01.10.2024. 01:57h
  • Član iridairida

    Sretan Vam početak jeseni Magicusi...:-)))

    22.09.2024. 09:14h
  • Član iridairida

    Sretan Vam početak jeseni Magicusi...:-)))

    22.09.2024. 09:14h
  • Član iridairida

    rujan samo što nije....-)

    29.08.2024. 08:59h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan vam današnji blagdan Velike Gospe! Lp

    15.08.2024. 07:59h
  • Član bglavacbglavac

    Šaljem vam lijep pozdrav iz suncem okupanog Ždrijelca. Lp

    05.08.2024. 07:49h
  • Član bglavacbglavac

    Kada ti zaželi netko nešto lijepo, barem mu kaži hvala. To te ništa ne košta!

    29.07.2024. 07:08h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

TEMA ZA MJESEC RUJAN - TETOVIRANJE MODA ILI NEŠTO DRUGO